It is currently Thu Oct 19, 2017 4:44 pm

All times are UTC - 7 hours





Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Sep 11, 2016 7:57 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Sep 11, 2015 10:39 am
Posts: 106
I was just recently reminded of something I had been wondering about for a long time.

For as long as I can recall, every time I have ever played the classic Super Mario Bros on an emulator, (as best as I can recall, dating all the way back to when we used NESticle,) it NEVER displayed the title card that says "Super Mario Bros." It just had the text for one player or two players.

I was thinking about this again today and I tried opening the ROM in FCEUX and it declares that the ROM is bad, which error message I had never seen in the emulators I had used before.

I'm just curious what the story is behind this. Is there just some bad ROM that is very popular and gets passed around everywhere? And even if that is the case, then why is it only the title that fails to display properly? Neither of those really sounds quite reasonable.

I'm just wondering if someone knows what is going on here.

EDIT: Actually since I had it up, I just tried playing the ROM in FCEUX and it actually started me off in world 0-1. In other words, it started in a glitch.
This is very odd because I am quite certain this is the exact same copy I was playing yesterday on an emulator on my xbox, (which is based off of FCE,) and it only had the problem with the title not appearing.

...Anyone else having this pop up with their equipment/copies?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Sep 11, 2016 8:12 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Jan 22, 2012 12:03 pm
Posts: 5718
Location: Canada
Are you talking about the Super Mario Bros. + Duck Hunt game select screen?
Attachment:
smbdh_select.png
smbdh_select.png [ 2.38 KiB | Viewed 970 times ]


The Super Mario Bros. single ROM should start on the screen asking 1 or 2 players.

Maybe just look for a ROM of SMB + DH instead?

Edit: Ah, sorry, I misunderstood what was being described. (Also didn't catch the post edit that made it more clear it was an actual hack.) Quietust seems to have the real answer below.


Last edited by rainwarrior on Sun Sep 11, 2016 8:32 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Sep 11, 2016 8:19 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Sep 19, 2004 10:59 pm
Posts: 1389
Marscaleb wrote:
Is there just some bad ROM that is very popular and gets passed around everywhere?

Yes.

Marscaleb wrote:
And even if that is the case, then why is it only the title that fails to display properly?

It's not a bug - it's a pirate version that deliberately blanked the title screen (and the copyright information).

Marscaleb wrote:
Actually since I had it up, I just tried playing the ROM in FCEUX and it actually started me off in world 0-1. In other words, it started in a glitch.
This is very odd because I am quite certain this is the exact same copy I was playing yesterday on an emulator on my xbox, (which is based off of FCE,) and it only had the problem with the title not appearing.


That's because that pirate version also pre-enables the level select mode (which normally requires that you beat the game first), and if RAM is initialized to 0xFF (as it is on real hardware), then it'll send you to world 0-1 by default. Many emulators initialize RAM with 0x00, so they don't have that problem.

You may also notice that the Select button only works about 5% of the time - that's another bug in pirate versions, something that doesn't happen with the authentic version.

_________________
Quietust, QMT Productions
P.S. If you don't get this note, let me know and I'll write you another.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Sep 11, 2016 8:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Sep 11, 2015 10:39 am
Posts: 106
Well that's... Slightly less spectacular than I thought it would be.
A pirate ROM that was more popular than the regular ROM.

I thought maybe it would be something like a technical issue with the way the ROM was wired or something.

Well, that does answer my question though. Thank you!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC - 7 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group